FESTES PATRONALS I DE MOROS I CRISTIANS

Les Festes Patronals i de Moros i Cristians son les més esperades per tots els veïns de Montaverner. Sempre se celebren l'última setmana d'Agost, encara que durant tot el mes es fan diversos actes culturals i esportius.

La setmana gran de les festes comença el dissabte amb la Presentació i Coronació de la Regina de les Festes i de la seua Cort d'Honor.

L'endemà les comparses i els amics s'ajunten per fer junts la Paella i després amb un ambient de germanor poder menjar-la junts.

El dilluns al matí a la Plaça Major té lloc el Parc Infantil, i per la vesprada es trasllada la imatge de la Verge de Loreto des de la seua ermita de Colata fins a la Plaça Major, i allí té lloc l'Ofrena de Flors. A la nit té lloc el primer acte dels moros i cristians, La nit de l´olla.

El dimarts les Comparses fan l'Entrada de Moros i Cristians. En el bàndol cristià estan les Comparses següents: Conqueridors, Taverners, Cides i Boniquets. En el bàndol moro estan els Morotunos, els Moros Tuareg, Les Mores Tuareg i els Alzaraques.

El dimecres és el dia de la nostra patrona, la Verge de Loreto. Al matí té lloc la diana i la hissada dels banderins al castell i la Missa Major. A la nit la processó i el castell de focs artificials.

El dijous és el dia del Santíssim Crist de la Paciència. Al matí hi ha despertada de coets, Missa Major i mascletà. Per la vesprada, l'ambaixada i la processó.

L'últim dia se celebra als Sants Titulars de la Parròquia, Sant Joan i Sant Jaume. De vesprada se celebra la Missa i es torna la imatge de la Verge de Loreto a l'ermita. A la nit té lloc la retreta.

Paral·lelament a les festes, es realitzen campionats esportius de truc, pilota(raspall), tennis, futbol-sala, volei, frontennis, escacs, dòmino, futbol, etc.
Data: primera quinzena d'agost.